Monday 18 November 2013

Resepi : Daging Goreng Samseng / Asam

Daging Goreng Samseng...
tu diaa... dah macam citer KL Gangster pulak.
Sebenarnya daging tu dimasak asam.
Ni akak ipar aku panggil daging goreng samseng. 
sebab dia pegi makan kat mana tak pasti, tetapi dalam menu dia ada tulis "Daging Goreng Samseng".
aku berminat pulak nak share masakan ni pulak.

...



Bahan-bahannya :-

500gm Daging Lembu - Dihiris
1 labu Bawang Besar
3 ulas Bawang Putih
6 batang Cili Padi - kalau nak lagi pedas tambah lagi.
air asam jawa
Garam
Ajinamoto
Sedikit gula - kalau nak rasa pedas-masam-manis
Kicap 
Minyak masak

Cara Memasak : -

* Panaskan minyak dahulu dan masukkan daging yang telah dihiris-hiris tadi.
* masak daging tu sehingga air daging tu kering. (Jika tak mau terlalu kering nak berkuah, jangan masak smpi tunggu air tu kering terus.)
* masukkan bawang besar yang dipotong bulat-bulat, bawang putih dihiris biasa dan cili padi yang dihiris-hiris.
* Gaul-gaulkan bahan yang telah dimasuk dalam kuali. kemudian masukkan air asam jawa di dalam kuali tadi. jangan letak air asam banyak sangat takut termasam pulak.
* dan akhir sekali untuk perasa, masukkan sedikit garam, gula, ajinamoto dan kicap.

*** dah betul-betuk masak.. moh ler kita hidang dengan nasi. ngapp terus..

sekian..



No comments:

Post a Comment